czwartek, 28 listopada 2013

Budyń czekoladowy z awokado


O takim budyniu dowiedziałam się od Martyny, mojej czytelniczki (dzięki :*) i choć początkowo byłam nastawiona do niego bardzo sceptycznie (no bo jak to avocado na słodko? ja zawsze jem je w wersji mooocno czosnkowej jako Guacamole) to okazało się, że jest przepyszny! Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na budyń, a właściwie pudding o smaku czekoladowym, który jest bardzo zdrowy i do tego zgodny z założeniami diety paleo :)


Co potrzebujemy?

1 dojrzałe awokado
1 łyżka kakao
wodę mineralną (ok 1/3 szklanki)
czegoś do posłodzenia (ja użyłam mojego miodu z mniszka) ale można dać równie dobrze dojrzałego banana, namoczone wcześniej daktyle, stewię, ksylitol czy cokolwiek co używacie do słodzenia


Wszystko miksujemy bardzo dokładnie na idealnie gładką masę. Ja posypałam sobie po wierzchu orzeszkami makadamia (listek oczywiście tylko do zdjęcia ;) ). Budyń najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu, ale nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu. Mi przypomina w smaku deserki "z koroną" które osobiście uwielbiam i których mi bardzo brakowało odkąd jestem na paleo (już ponad 2 miesiące! Za miesiąc chcę zrobić pierwsze podsumowanie :) ). Taka porcja jaką otrzymamy z podanych wyżej składników i którą widzicie na zdjęciach, choć wydaje się mała to spokojnie wystarczy na 2 osoby. Ja nie byłam w stanie zjeść tego na raz ;)


Jeszcze mała rada odnośnie awokado - trudno znaleźć w sklepie takie naprawdę dojrzałe, które nadawałoby się do budyniu, ale wystarczy potrzymać je kilka dni (nie w lodówce), żeby dojrzało. Podobnie robię z bananami :)

Dajcie znać jeśli spróbujecie :)

Pozdrawiam Was serdecznie,

30 komentarzy:

  1. hmmm ciekawe...... smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja z paleodeserów lubię taki oto:
    - 2 dojrzałe banany
    - 1 dojrzałe, miękkie awokado
    - 1 łyżka kakao lub więcej - w zależności od preferencji (ja zwykle daję ok.2)
    Zmiksować na gładką masę.
    Zawsze przekładam sb taki kremik w słoiczek, biorę na uczelnię i raczę się nim, kiedy inni wcinają snickersy czy marsy :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisal ktos ten przepis u wiedzmy chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubie taki deserek (podobnie robi sie czesc do murznka)
    -1/4 kostki masla (50g)
    -3 lyzki mleka
    -1lyzka kakao
    -pol szklanki cukru

    Rozpuszczamy wszystko na malym ogniu i jemy! Najlepsze gorace :)))

    Ps. I tak najlepsza nutella!!! Ahh <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swietny przepis (na otylosc)!

      Usuń
    2. Wyobraz sobie ze nie kazda czytelniczka Anwen jest na diecie, na pewno wiele osob jada slodycze normalnie i lubi takie rzeczy, jakja np dlatego postanowilam podzielic sie fajnym przepisem :)
      I otylosci nie mam, nigdy nie mialam wiecznie bylam za chuda. Co bedzie kiedys mnie nie interesuje bo liczy sie to co jest teraz i nie bede zobie odmawiac rzeczy ktore uwielbiam skoro moge je jesc :) smacznego!

      Usuń
  5. Banany to ja na odwrot- kocham te twarde, zielone mmmmm :)
    Niecierpie tych ciapowatych brazowych, od dziecka pamietam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedzialam ze to ciemne, surowe kakao mozna jest na surowo....
    Nie ma po tym problemow w wc...? Tak jak po gorzkiej czekoladzie (fuj) ???
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banany najszybciej dojrzewają na jabłkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo ciekawe, a wiesz może czemu? :)

      Usuń
    2. Jakblka cos takiego wytwarzaja, od zawsze bylo wiadomo ze banany trzeba trzymac jak najdalej od jablek. Ja zawsze trzymam w oddzielnym pomieszczeniu. Tak samo jak chcesz miec dluzej swieze pieczywo to do chlebaka nalezy wlozyc pol jablka.

      Usuń
    3. Owoce wytwarzają etylen - hormon roślinny. Im więcej owoców przechowuje się w jednym miejscu, tym więcej tego hormonu jest produkowane i wydzielane do powietrza. Dlatego owoce wzajemnie wpływają na szybkość dojrzewania.
      Pieczywo czerstwieje na skutek ubytku wody. Wsadzenie jabłka do chlebaka powoduje, że powietrze w nim jest bardziej wilgotne (z jabłka wyparowuje woda) i chleb dłużej zachowuje świeżość.
      S.

      Usuń
  8. Czytałam gdzieś, ze właśnie takie jeszcze n iedojrzałe awokado należny trzymać koło bananów to szybciej dojrzewa, bo jakieś gazy sie wydzielają niby z bananów. podobnie nie należny trzymać razem pomidorów i ogórków.
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to się dzieje, że jesteś na paleo a wrzucasz zdjęcia słodkich bułek na insta? Czy po prostu nie trzymasz się tej diety w 100%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak :) jak przy każdej diecie zostawiam sobie margines dla siebie - jak mam na coś wielką ochotę albo np. jestem u kogoś i nie chce mu robić problemu to jem nawet rzeczy niezgodne z założeniami paleo. Staram się tylko by nie było to więcej niż 10% wszystkich posiłków.

      Usuń
  10. takiego bloga mi brakowało, widziałam go już wcześniej, ale dopiero dzisiaj się zaczytałam ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję :* nawet nie wiesz jak mi miło :))))

      Usuń
    2. to jeszcze dopytam, masz go gdzieś na bloglovin? Bo nie widzę gadzetu a po wstukaniu anwen pokazuje mi się tylko blog włosowy ;-)

      Usuń
    3. właśnie sprawdziłam, że jestem: http://www.bloglovin.com/blog/11149307 :))

      Usuń
    4. super, wcześniej mi się nie pokazywało ;)

      Usuń
  11. Koktajl z awokado, banana i mleka to mój ulubiony mniam mniam:) robię 2 razy w tyg. bo awokado niestety drogie... Chociaż w tesco są często promocje.

    OdpowiedzUsuń
  12. aaaa dzięki za ten przepis! od jakiegoś czasu uczuliłam się na mleko (mnóstwo, swędzących, czerwonych krost na łydkach :( ) i najbardziej brakowało mi właśnie budyniu czekoladowego :) jutro wypróbuję przepis! Pozdrawiam, Paula

    OdpowiedzUsuń
  13. takiego deseru jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anwen, mam pytanie dotyczące diety paleo. Pierwsza rzecz jest taka, że na pewnym forum ludzi, którzy przeszli na tę dietę wiele osób potwierdza, że włosy zaczęły się im kręcić (wiesz, tak jak niektórym kobietom w czasie ciąży lub po ciąży albo przy problemach z tarczycą). Parę osób wysnuło przypuszczenie, że związana jest z tym wysoka zawartość siarki, cynku i proliny w tej diecie. Po pierwsze: nie umiem się dowiedzieć, w jakich produktach w tej diecie znajdują się te składniki. Po drugie: czy dieta paleo jest dobra dla włosów? Przecież rezygnacja z produktów zbożowych takich jak płatki owsiane i zarodki pszenne to również rezygnacja z wielu witamin z grupy B!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat produkty odzwierzęce i niektóre warzywa i orzechy są świetnym źródłem witamin z gr. B, dla przykładu B6:
      http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-vitamin-B6.php
      ale przejrzyj tez inne wit. z gr. B
      Zboża to grupa jedzenia, którą łatwo zastąpić, bo nie ma w nich niczego czego nie byłoby gdzie indziej i to często w wersji lepiej przyswajalnej/dostępnej.

      Usuń
  15. świetny przepis! od 2 miesięcy jestem na diecie bezmlecznej i dzięki awokado mogę sobie zrobić tak deserek jak ten z koroną.Super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zajadam sie tym deserkiem przynajmniej raz w tygodniu, (nie jestem na zadnej diecie), nawet mamie posmakowal :) Dzieki wielkie za ten przepis! Kupywalam nie raz awokado bo jest b. zdrowe, ma zdrowe oleje, jednak po polowie owocu cofalo mnie xP Ja daje do tego budynku 2 i pol lyzki kakao i nie czuc wtedy w ogole posmaku awokado :D
    KaSia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny blog! Zarówno część przeznaczona włosom jak i ta :) Bardzo podoba mi się to, że potrafisz utrzymać równowagę i nie przesadzać ze zdrowym odżywianiem i dietami ;P Wiele dziewczyn niestety popada w paranoję na tym punkcie :/ Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia :) Dzięki, oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń

.

.